Doelstelling van de directe WA-verzekering is om de afhandeling van claims te vereenvoudigen doordat verkeersdeelnemers schade rechtstreeks bij hun eigen verzekeraar kunnen claimen, ongeacht wie er aansprakelijk is. Daarbij zal de nieuwe werkwijze in eerste instantie zijn gericht op materiële schade. Het besluit over de daadwerkelijke start valt naar verwachting pas in december, op de ledenvergadering van het Verbond.

Eerst ongevallen tussen twee personenauto’s

Mededingingsautoriteit ACM beziet nog of de nieuwe afhandelingswijze binnen de wettelijke kaders valt. Wel heeft het Verbond om ook het grotere publiek te informeren, nu een themapagina opgezet over de nieuwe verzekering, WA-direct gedoopt. “We beginnen met ongevallen tussen twee personenauto’s (geen lease of zakelijk), maar als de evaluatie na één jaar positief is, breiden we uit naar andere productgroepen, waaronder bromfietsen en motoren”, kondigt de koepel aan. Een verplichting om de eigen verzekeraar aan te spreken, komt er niet: “Verzekeraars hopen dat klanten naar hun eigen verzekeraar gaan, omdat het hele proces daarop is ingericht, maar ze kunnen dat niet verplichten. Als mensen willen, kunnen ze zich ook wenden tot de aansprakelijke verzekeraar.” Uiteindelijk zal die ook verantwoordelijk blijven voor de schadevergoeding, nadat de directe verzekeraar de schade heeft verhaald.

Inhoud verandert niet

Feitelijk is er geen sprake van een nieuw product, legt het Verbond uit op de informatiepagina: “Er verandert ook niets aan de inhoud van de verzekering, alleen aan de manier waarop de schade wordt afgehandeld. Jij hoeft niet meer uit te zoeken wie de aansprakelijke verzekeraar is. Voor de schadeafhandeling kun je gewoon bij je eigen verzekeraar terecht.” De Schadeverzekering Inzittenden blijft gehandhaafd: “Een inzittendenverzekering vergoedt een bepaald bedrag als een inzittende letsel oploopt. Deze uitkering staat los van de aansprakelijkheid van de bestuurder van het voertuig, terwijl een directe verzekering juist alleen vergoedt als er sprake is van aansprakelijkheid.”

Op naar de first party-verzekering

Voor verzekeraars is een handleiding opgenomen, waarmee ze de impact van WA-direct op hun eigen organisatie in kaart kunnen brengen. Op 3 september organiseert het Verbond een bijeenkomst waarin verzekeraars ervaringen met elkaar kunnen uitwisselen.Het Verbond schetst ook een stip op de horizon: “Wereldwijd zien we allerlei trends op het gebied van onder meer technologie, alternatief vervoer (e-bike, e-step) en data (connected car, connected verkeerslichten). Deze trends leiden tot een aantal grote verschuivingen bij verzekeraars, die zich steeds meer moeten richten op autonomere auto’s en op het verschuiven van autobezit naar autodelen. Met het invoeren van de WA-directverzekering kunnen verzekeraars eerst ervaring opdoen met het bedienen van de eigen klant. Op de lange termijn is zelfs een zogenoemd first party-verzekeringslandschap niet ondenkbaar. Dat houdt in dat klanten alle schade, zowel materieel als letsel, die zij lijden bij één verzekeraar onderbrengen. Het kan dan zelfs zo zijn dat er geen onderling verhaal meer hoeft plaats te vinden, maar dat is nu nog toekomstmuziek.”

Bron: AMWeb