Zij hebben bijvoorbeeld onvoldoende inkomen om een nieuwe hypotheek af te sluiten en geen eigen vermogen opgebouwd. Lukt die herfinanciering niet dan moeten deze mensen de boel verkopen, en als dat lukt, goedkoper gaan wonen, zo waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Banken.

Vorig jaar hebben de banken daarom gekeken naar welke klanten een hoog risico hadden, dat bleken er 265.000 te zijn.

Einde looptijd = aflossen

In het rapport Trendzicht 2020 van toezichthouder AFM staat dat iets minder dan de helft van de huishoudens met aflossingsvrije hypotheek een volledig aflossingsvrije hypotheek heeft. Rond het jaar 2035 loopt het gros van de huidige aflossingsvrije hypotheken af. Tijd voor actie, vindt de VNB.

De afgelopen twee jaar voerde het diverse campagnes en ook vandaag is het weer zover. Die zijn hard nodig, zegt NVB-woordvoerder Jelle Wijkstra. "Een deel van de mensen weet niet eens dat er aan het einde van een looptijd moet worden afgelost."

Inkomen gedaald, huis minder waard

Bij een aflossingsvrije hypotheek betalen consumenten alleen de rente. Ze lossen niets af maar moeten aan het einde van de looptijd wel het volledige bedrag ophoesten. Dat is geen probleem als mensen gespaard hebben, of makkelijk een nieuwe hypotheek kunnen afsluiten.

Maar wie in inkomen is gedaald, gaat scheiden of in een huis woont dat minder waard is geworden (ook in die tijden leven we soms) kan misschien minder lenen bij de bank. Bovendien stijgen de maandlasten als er naast het betalen van de rente ook een bedrag afgelost moet worden.

Niets kunnen of willen doen

Banken proberen klanten al jaren te waarschuwen om op tijd in actie te komen. Wijkstra: "Ook zijn er klanten die nog niet weten of ze straks hun hypotheeklasten nog kunnen betalen. En doordat ze dit niet weten, weten ze ook niet of ze iets moeten gaan doen."

Het afgelopen jaar zijn de banken met 60.000 klanten in gesprek gegaan om te kijken of de lasten ook in de toekomst betaalbaar zijn en bij 30.000 werd er online een toets gedaan.

Extra aflossen

De helft van deze 60.000 bleek niet in de problemen te komen, maar 25.000 moesten maatregelen gaan nemen, zoals meer sparen. Hiervan zeiden er 9000 dat ze dat niet kunnen of niet willen. De banken willen ze helpen een oplossing te vinden.

Een positieve noot: de afgelopen twee jaar hebben 310.000 klanten extra afgelost en 30.000 hebben hun hypotheek (deels) omgezet. 

Bron : RTLZ