Volgens Olaf Sleijpen, directeur monetaire zaken en financiƫle stabiliteit bij De Nederlandsche Bank, ligt de oorzaak van de hoge inflatie in de eerste plaats bij de aanbodkant van de economie.

"Tekorten in het aanbod los je niet op door financiƫle steun te geven aan kopers. Dat stimuleert de vraag, terwijl het aanbod achterblijft. Een economische les is dat de prijzen dan zullen stijgen."

De gestegen prijzen hebben een grote impact op Nederlandse huishoudens. Vooral de gestegen energieprijzen treffen veel portemonnees. Sleijpen vindt het dan ook logisch dat de overheid huishoudens en bedrijven wil compenseren voor de hogere inflatie. Maar volgens de directeur bestaat dan het risico dat de inflatie juist verder oploopt.

Een nieuw steunpakket van het kabinet moet daarom binnen de perken worden gehouden, zegt Sleijpen. Dat pakket moet zich volgens hem richten op de huishoudens die het hardst worden getroffen.

Het kabinet wees afgelopen dinsdag op de verantwoordelijkheid van werkgevers. Daar kan DNB zich volgens Sleijpen in vinden. Loonstijgingen zijn nodig, al vindt de directeur het niet wenselijk dat de gehele verantwoordelijkheid bij het bedrijfsleven wordt gelegd.

Bron : Nu.nl