EIB-directeur Taco van Hoek zegt in de Telegraaf een forse krimp van de bouwsector te verwachten. Hoewel er een groot tekort aan woningen is, denkt hij dat mensen de aankoop van een woning toch zullen uitstellen. Een overheidsfonds van 10 miljard euro om toch woningen te blijven neerzetten, zou volgens hem de overheid weinig kosten en uiteindelijk zelfs iets op kunnen leveren.

‘Leennormen nu te strak’

Dan moeten die woningen wel gekocht worden. Starters zouden volgens Bouwend Nederland een duwtje mogen krijgen. Niet in de vorm van subsidie, maar door ze een hogere schuld toe te staan. “De leennormen zijn nu zeer strak voor starters. Elke verhuizing leidt tot een waterval van uitgaven in de economie, want een nieuw huis moet ook bijvoorbeeld ingericht worden”, zegt een woordvoerder van de organisatie tegen de krant.

Waarde daalt niet

Het EIB gaat overigens niet uit van dalende huizenprijzen door de coronacrisis. “Dat versterkt op korte termijn wel het negatieve sentiment, maar structureel worden huizen niet goedkoper, zo is ook gebleken in eerdere crises. De onderliggende vraag is krachtig”, aldus Van Hoek.

Bron: AMWeb