Het kabinet heeft laten weten dat er geen Nederlanders worden gerepatrieerd als er een lokale corona-uitbraak komt met bijbehorende maatregelen. Voor 12 landen, waaronder België, Duitsland en Italië, geldt vanaf 15 juni code geel. “Dat betekent dat er in deze gebieden veiligheidsrisico’s zijn die mogelijk kunnen afwijken van de situatie in Nederland.” Reizen naar deze gebieden betekent dat de reisverzekering de reguliere dekking biedt. “Als je besmet raakt met het virus in het buitenland met een geel reisadvies, neem dan zo snel mogelijk contact op met je alarmcentrale. Die kan je verder helpen.”

Oranje/rood

Reizen naar een gebied met een oranje of rood reisadvies betekent mogelijk dat de reisverzekering geen dekking biedt. “Er zijn reisverzekeraars die in zo’n geval helemaal geen dekking bieden, maar er zijn ook reisverzekeraars die dan alleen dekking bieden voor risico’s die niet met corona te maken hebben. Wordt je fotocamera op vakantie gestolen? Dan is dat soms dus nog wel verzekerd.” Bij twijfel adviseert het Verbond vooraf contact op te nemen met reisverzekeraar of adviseur.

Springt de code tijdens het verblijf van geel naar oranje, dan moet de vakantieganger met eigen vervoer of dat van de reisorganisatie terugkeren. Verbondsdirecteur Richard Weurding gaf bij de NOS aan: “We hebben in de eerste fase samen met Buitenlandse Zaken, de ANVR, de alarmcentrales en luchtvaartorganisaties het enorme project ‘bijzondere bijstand buitenland’ gedraaid. Dat gaan we natuurlijk niet nog een keer doen. Mensen moeten er nu goed rekening mee houden: wordt het code oranje? Dan moet je je eigen vervoer regelen.” Eventueel langer verblijf is soms wel verzekerd.

Annuleringsverzekering

Een ding is duidelijk: wie een reis boekt en daarna toch wil annuleren vanwege de coronacrisis, krijgt zijn geld niet terug van de annuleringsverzekeraar. “Behalve misschien als je een verzekering hebt gesloten ruim voor de coronacrisis, dan heb je kans dat het nog in de dekking zit”, aldus Weurding.

Bron: AMWeb