De actuele dekkingsgraad van is gedaald van 99,2 naar 83,5%. De beleidsdekkingsgraad, het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden van de laatste twaalf maanden, daalde van 96,5 naar 94,0%. Met de beleggingen behaalde PFZW een rendement van -8,8%. Het totaal belegd vermogen eind eerste kwartaal is € 218,0 miljard.

Pensioenverlagingen niet denkbeeldig

Mogelijke pensioenverlagingen zijn met de afname van de dekkingsgraden weer een stap dichterbij gekomen. Het is namelijk niet toegestaan langer dan vijf jaar op jaareinde een beleidsdekkingsgraad te hebben die lager is dan de minimaal vereiste dekkingsgraad. Als de beleidsdekkingsgraad eind 2020 onder de grens van 104,3% uitkomt, zijn pensioenverlagingen nodig volgens de huidige wet- en regelgeving.

Dramatisch verlopen kwartaal

“Het afgelopen kwartaal verliep dramatisch. De coronacrisis zorgde wereldwijd voor historische koersdalingen op de financiële markten”, zegt PFZW-directeur Peter Borgdorff. “Tegelijkertijd daalde ook de rente naar nog lagere niveaus. Voor pensioenfondsen een gevaarlijke combinatie.” Na het dramatische verloop van de eerste drie maanden van 2020 zijn de beurskoersen van afgelopen weken weer enigszins hoopgevend. “We zagen de afgelopen weken ook dagen waarop de beurskoersen weer snel stegen. Het is duidelijk: op dagkoersen valt geen peil te trekken. Dat doen we dan ook niet.”

Gevolgen coronacrisis nog onduidelijk

PFZW focust zich daarom volgens Borgdorff liever op een langetermijnbeleggingsbeleid, dat erop gericht is om deelnemers ook in de verre toekomst een goed pensioen te bieden. “Het is nog veel te vroeg om iets zinnigs te zeggen over de gevolgen van de coronacrisis voor de pensioenen.” PFZW is verantwoordelijk voor het pensioenbeleid en het pensioenvermogen van 2,9 miljoen (oud-)werknemers in de sector zorg en welzijn. Het pensioenfonds beheert het belegd vermogen, dat eind maart 2020 € 218,0 miljard bedroeg.

Bron: AMWeb