De Hypotheker noteerde tussen begin april en eind juni 53% meer hypotheekaanvragen dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. Vooral oversluiters grijpen hun kans nu de rente nog laag is en de huizenprijzen pieken: zij deden 196% meer aanvragen. “Door de coronacrisis is het aantal hypotheekaanvragen in het afgelopen kwartaal niet eerder zo hoog geweest. Vooral het aantal oversluiters is flink gestegen door de stijgende hypotheekrente sinds het begin van de coronacrisis.

De grootste rentestijgingen lijken op dit moment voorbij te zijn”, zegt commercieel directeur Menno Luiten van De Hypotheker. Bij de oversluiters gaat het vooral om woningbezitters van 35 tot 45 jaar: daar ging het aantal aanvragen 260% omhoog. Er kwamen daarnaast anderhalf tot twee keer zoveel aanvragen van oversluiters boven de 45 jaar.

Doorlooptijden verdubbeld

Het aantal huizenkopers is met 23% gestegen. “Hieruit blijkt dat de huizenmarkt is aangetrokken, al blijft de toekomst erg onzeker. Veel huizenkopers en oversluiters lijken daarom juist nu hun slag te willen slaan, terwijl ook woningverkopers nog snel willen profiteren van de huidige waarde van hun woning.” De geldverstrekkers hebben moeite de grote stroom te verwerken. “De doorlooptijden liggen nu gemiddeld twee keer zo hoog en zijn niet eerder zo lang geweest”, aldus Luiten. Eerder meldde Independer al dat de doorlooptijden zelfs verviervoudigd waren.

Meer kansen voor starters

Het aantal huizenkopers tussen de 25 en 35 jaar is met 31% gegroeid. “Dit is een signaal dat de kansen voor huizenkopers – met name voor starters – op de woningmarkt lijken toe te nemen.” De kansen nemen op drie fronten toe, licht woordvoerder Carina Kloet toe. “Ten eerste groeit het woningaanbod, waardoor starters meer keuze hebben. Daarnaast zien we dat gemeenten de mogelijkheden om een starterslening te sluiten, verruimen. Bijvoorbeeld door een hogere bovengrens te hanteren voor de huizenprijs.”

“Ten derde denken we dat ouders vaker bijspringen. Een starter legt gemiddeld € 22.500 aan eigen middelen in voor de aankoop van een woning. Dat is best veel geld, dat geregeld uit een schenking van de ouders komt. Al merken we ook dat jongeren zich er steeds meer van bewust zijn dat ze eigen spaargeld moeten hebben als ze een huis willen kopen, zeker als je moet overbieden.” De regelgeving zal starters waarschijnlijk niet tegemoetkomen: het kabinet heeft onderzoek laten doen naar het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters, maar dat blijkt nauwelijks effect te hebben op de betaalbaarheid.

Het aantal kopers tussen de 45 en 55 is met 17% gestegen. Dat zijn vooral doorstromers die van hun overwaarde willen profiteren door een duurder huis te kopen met gelijkblijvende maandlasten.

Helft woningen boven de vraagprijs verkocht

De Hypotheker denkt dat veel huizenkopers zekerheid willen en verwachten dat de bodem van de hypotheekrente bereikt is. “Hoe lang dit effect voortduurt, is niet duidelijk. Het ziet er echter naar uit dat de grootste rentestijgingen voorbij zijn. Tegelijkertijd is het woningaanbod sinds half maart toegenomen, waardoor de vooruitzichten van potentiële huizenkopers zijn verbeterd. Toch is nog steeds sprake van krapte op de woningmarkt: ruim de helft van alle woningen wordt nog altijd boven de vraagprijs verkocht.”  In mei bleken de huizenprijzen tot historische hoogte te zijn gestegen. Huizenkopers willen nu de mogelijkheden benutten omdat de coronacrisis voor veel onzekerheid heeft gezorgd, denkt Luiten.

Bron: AMWeb