Dat blijkt uit een representatieve peiling van Vereniging Eigen Huis onder 1.175 leden. Op dit moment verwacht drie kwart van de huiseigenaren dat de gevolgen van tijdelijke aard zijn. Bijna de helft denkt dat de nadelige gevolgen voor de woningmarkt tussen de twee en zes maanden aanhouden en een derde verwacht dat de coronacrisis langer dan zes maanden gaat duren.

Zzp’ers bezorgd over hypotheek

Van de zzp’ers met een eigen huis is 14% bezorgd over de betaalbaarheid van de hypotheeklasten op korte termijn. Driekwart van hen is bang dat de inkomsten grotendeels of geheel wegvallen en meer dan de helft vreest dat de eigen financiële reserves snel opraken. Van alle huiseigenaren tezamen maakt 4% zich zorgen over de betaalbaarheid van hun hypotheeklasten op korte termijn.

Gedwongen verkopen opschorten

Vereniging Eigen Huis wil dat banken alle gedwongen verkopen die het gevolg zijn van betalingsachterstanden tijdelijk opschorten. De vereniging vindt het in deze tijd onverantwoord als mensen bij betalingsachterstanden uit hun huis worden gezet. Huiseigenaren moeten worden beschermd tegen de gevolgen van de coronacrisis.

Verhuisplannen in de ijskast

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor verhuisplannen. Aan het begin van dit jaar had 15% van de huiseigenaren verhuisplannen. Van deze groep zegt nu ruim een kwart dat zij die plannen voorlopig opschorten. Veruit de meeste mensen zeggen te willen wachten tot de crisis voorbij is.

Bron: AMWeb

#ellfdiensten #woningen #hypotheken