Uit het jaarlijkse onderzoek komt naar voren dat bij de helft van de in totaal 48 bedrijfstakpensioenfondsen de premie alsnog omhoog gaat of dat werknemers minder terugkrijgen voor hun inleg. Bij die fondsen sparen circa 600.000 werknemers hun pensioen.

Vaak lagere pensioenopbouw

In de bouw stijgen de premies met 10%, in de glastuinbouw en de bloementeelt met 13% en bij bedrijven aangesloten bij pensioenfonds Zoetwaren met 12%. Bibliotheekmedewerkers en personeel van levensmiddelengroothandels blijven hetzelfde betalen, maar bouwen vanaf dit jaar respectievelijk 20 en 12% minder pensioen op.

Bouw en landbouw verhogen premies

Van de grootste tien pensioenfondsen verhogen alleen Bouw en BPL (Landbouw) dit jaar de premie; andere pensioenfondsen gaan uit van een behoorlijke stijging van de premies per 2021.

Ondernemingsfondsen grijpen ook in

Ook bij ondernemingspensioenfondsen wordt volgens het onderzoek van FD en PensioenPro ingegrepen. Als voorbeeld wordt AkzoNobel Pensioenfonds genoemd waar de premie (27%) niet wijzigt, maar waar de opbouw wordt verlaagd met 15%. Ook bij Shell en Unilever stijgen de premies; echter hebben deze concerns niet aangegeven hoe hoog die stijging is.

Bron: AMWeb