Huurders in de sociale woningbouw zijn een stuk tevredener met hun woonvorm. 67,3 procent hoeft niet weg, terwijl 26,5 procent liever wil kopen. Doorstromen van sociale huur naar vrije sector is met 6,3 procent niet populair. Logisch volgens ABN Amro: “Het is het enige woningsegment dat niet door de overheid fiscaal of financieel wordt ondersteund en daardoor relatief duur is.”

Tip voor beleggers

De schaarste aan woning zorgt ervoor dat veel mensen geen andere optie hebben dan een huurwoning in de vrije sector. Verhuurders moeten er volgens ABN Amro echter voor waken om lui te worden. Volgens de economen van de bank krijgen huurders meer mogelijkheden als de overheid erin slaagt het woningtekort op termijn terug te dringen.

“Omdat huurders en potentiële huurders hierdoor meer woonopties krijgen, moet de verhuurder van vrije sectorhuurwoningen beter aantonen wat zijn meerwaarde is. Het gaat daarbij niet alleen om de meerwaarde in vergelijking tot betaalbare koopwoningen, maar ook in vergelijking tot andere huurwoningen in de vrije sector”, schrijven de onderzoekers.

Overzicht voor projectontwikkelaars

ABN Amro onderzocht onder meer wat voor huurders de belangrijkste woonwensen zijn en wat projectontwikkelaars en vastgoedbeleggers daarvan kunnen leren.

Bron: AMWeb