Het gaat vooral om een Randstedelijk en Brabants probleem. In Utrecht (1%), Brabant (2%) en Noord-Holland (3%) is het aanbod het kleinst. In Groningen (24%), Friesland (16%) en Drenthe (14%) is er nog wel voldoende aanbod voor de alleenstaande met een gemiddeld inkomen. Voor tweeverdieners met een modaal salaris valt de problematiek mee, tenzij je per se in een grote stad wil wonen. Amsterdam, Utrecht en Eindhoven hebben het kleinste aanbod.

Stimuleren

Volgens de Hypotheker moet de politiek de doorstroming op de woningmarkt meer gaan stimuleren. “Vooral de alleenstaande huizenkoper met een modaal inkomen vist achter het net, terwijl deze groep alleen maar groter wordt. Dat is zorgwekkend, omdat de doorstroming op de huizenmarkt stagneert”, zegt bestuursvoorzitter van de Hypotheker Michel van den Akker.

Nieuwbouw

Volgens Van den Akker is het cruciaal dat er voldoende aanbod blijft voor modale inkomens. “Dit is mogelijk door nieuwbouw in een betaalbare prijsklasse of door het stimuleren van de doorstroming onder senioren.”

Bron: AMWeb