In augustus werden bestaande koopwoningen verkocht voor gemiddeld 316.183 euro. Dat is een stijging van 5,7 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Een maand eerder lag de gemiddelde verkoopprijs nog op 309.689 euro.

Het aantal verkochte woningen daalde wederom door de krappe woningmarkt. Er werden vorige maand 19.583 huizen verkocht, 6,3 procent minder dan een jaar geleden. In totaal ligt het aantal verkochte woningen tot nu toe dit jaar 3 procent lager dan vorig jaar.

Hogere NHG

De Nationale Hypotheek Garantie stijgt mee met de duurdere woningen. In 2020 zal de garantie - die ervoor zorgt dat je restschuld wordt kwijtgescholden als je voor gedwongen verkoop komt te staan - voor het eerst boven de drie ton, namelijk op 310.000 euro. Dat laat het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) vandaag weten.

De grens is verhoogd door de stijgende huizenprijzen; dit jaar ligt hij nog op 290.000 euro. Een goede ontwikkeling, vooral voor starters, volgens NHG-bestuurder Arjen Gielen. "Hiermee loopt de kostengrens weer in de pas met de gemiddelde woningwaarde."

Investeer je in verduurzaming van de woning die je koopt, dan ligt de NHG-grens hoger, op 328.600 euro.

Bron: RTL Z