Enkele tips vooraf

  • Maak een overzicht van de te verwachtte kosten.  
  • Uitbesteden? Vraag minimaal 3 offertes aan.
  • Houdt rekening met 5% onvoorziene kosten.

Verbouwing financieren (3 manieren)

Een verbouwing kan aardig in de papieren lopen. U kunt een verbouwing op verschillende manieren financieren, eventueel gecombineerd. Kies de financiering die bij u past.

1. Overwaarde opnemen

U kunt uw overwaarde opnemen door uw huidige hypotheek te verhogen. U profiteert dan van de lage hypotheekrente van dit moment. Door de van huizenprijs hebben huizenbezitters meer ruimte om op deze manier een verbouwing te financieren.

Bij het verhogen van de hypotheek moet u rekening houden met financieringskosten. Een verbouwing financieren met de hypotheek is dan ook alleen interessant wanneer het bedrag minimaal 25.000 euro bedraagt.

2. Verbouwingslening afsluiten

Een verbouwingsleningis interessant omdat u geen afsluitkosten betaalt. Daarnaast is de rente onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar, wanneer het geld gebruikt voor de eigen woning.

De rente voor een verbouwingslening is hoger dan de hypotheekrente. Dit maakt deze leenvorm met name geschikt lagere leenbedragen, tot 25.000 euro. 

Door een langere looptijd (tot 15 jaar) en de genoemde renteaftrek, is de verbouwingslening een interessant alternatief voor financiering met een hypotheek. U kunt de verbouwingslening naast de hypotheek sluiten. Dit maakt consumptief financieren interessant als er in de hypotheek geen ruimte is.

3. Spaargeld aanspreken

U kunt uw spaargeld gebruiken om de verbouwing te financieren. De lagespaarrente van dit moment maakt het aantrekkelijk om iets te doen met uw spaargeld. Kiest u voor energie besparende maatregelen, dan levert dit direct rendement op.

Ook wanneer uw spaargeld groter is dan de box-3-grens is het interessant om dit in te zetten. U betaalt namelijk belasting over dit bedrag. Zorg wel dat u geld achter de hand houdt voor onverwachte uitgaven.

Het is belangrijk dat u altijd spaargeld achter de hand houdt voor onverwachte uitgaven.

Bron: Hypotheek-rentetarieven