Eigenaren die hun woning te koop willen zetten, moeten een energielabel hebben. Tot eind vorig jaar kon je dat online afhandelen, maar sinds begin dit jaar moet je een energieadviseur laten langskomen.

Niet alleen is dit enkele honderden euro's duurder, het zorgt ook voor langere wachttijden. Het aantal gekwalificeerde adviseurs is namelijk veel te klein om alle aanvragen te kunnen afhandelen en bovendien zijn ze moeilijk te vinden.

Een bijkomend probleem is dat het energielabel moet worden vermeld in de advertenties waarin eigenaren hun woning te koop aanbieden, zoals de advertenties op Funda. Daardoor moeten veel eigenaren wachten met het aanbieden van hun woning totdat ze het label hebben. Daardoor bestaat de vrees dat de doorstroming op de woningmarkt stokt, omdat de bezitters hun huis of appartement pas later in de verkoop kunnen zetten.

Energielabel hoeft straks niet meer in advertentie te staan

De minister heeft daarom al een maand na invoering van de nieuwe regels besloten die te wijzigen. Zo verdwijnt de verplichting om al in een advertentie het energielabel te moeten vermelden. Tevens wil Ollongren het voor woningeigenaren makkelijker maken om adviseurs te vinden.

Ook neemt ze maatregelen om het aantal gekwalificeerde adviseurs op korte termijn te vergroten. Dit moet ervoor zorgen dat er in april vijftienhonderd adviseurs bij zijn gekomen. Volgens de VEH zijn er nu slechts 139.

VEH: Label is duurder dan gedacht

De vereniging had vorig jaar gezegd niet gelukkig te zijn met de komst van het nieuwe label. Het is fors duurder dan het oude label, terwijl het volgens de VEH amper iets toevoegt.

Nu blijkt het label duurder te zijn dan eerder werd gedacht. Volgens de vereniging betalen woningbezitters nu gemiddeld 275 euro, terwijl eerder werd gemeld dat de gemiddelde prijs onder de 200 euro zou blijven.

Bron : Nu.nl