Het overbieden is nog een stuk meer in zwang dan vorig jaar, toen op de helft van de huizen die via Makelaarsland zijn verkocht werd overboden. Hoe gretig de kandidaten tegen elkaar opbieden, hangt van de prijscategorie af. Voor woning tussen de € 200.000 en € 300.000 is 75% van de biedingen boven de vraagprijs. Zelfs bij huizen boven het miljoen wordt nog altijd in 13% van de gevallen overboden.

Toch maar een hogere hypotheek

Volgens Makelaarsland besluit een derde van de woningzoekers tijdens de huizenjacht het budget te verhogen. “Grote kans dat mensen bij hun huizenjacht te maken krijgen met een biedingstraject en uiteindelijk niet het winnende bod neerleggen”, zegt directeur Gijs van Wijgerden tegen BNR Nieuwsradio. “Bij een tweede of derde keer zorgen kopers dat ze meer te spenderen hebben. Overbieden gaat daar dan automatisch bij horen, want mensen willen niet teleurgesteld blijven worden.”

De extra ruimte wordt geschapen door een hogere hypotheek te nemen dan de kopers eerst van plan waren. “Huizenkopers lenen gemiddeld namelijk nog steeds minder dan op basis van hun inkomen zou kunnen. Ze brengen ook meer eigen geld in dan nodig is voor het betalen van de aankoopkosten.” Een andere tactiek is het vergroten van het zoekgebied; ongeveer een kwart van de huizenkopers wijkt bij nader inzien uit naar een woning buiten de stad.

Tijdsdruk en een extra zak geld

Gemiddeld wordt een huis in Alkmaar binnen 30 dagen verkocht; in Hengelo ligt het gemiddelde op 67 dagen. “In Amsterdam ligt het gemiddelde al ruim vier jaar rond de vijftig dagen. Ook is in de hoofdstad overbieden al jaren de norm. Dat nu andere grote steden van ‘s-Hertogenbosch tot Arnhem deze ontwikkeling laten zien. is een signaal dat ook hier mensen onder tijdsdruk de markt op gaan, met bovendien een extra zak geld.”

Bron : AMWeb