Uit het onderzoek waar het FD over bericht blijkt ook dat de kopers die te maken krijgen met een hogere overdrachtsbelasting, zich nog niet melden bij de notaris. Mensen die een tweede huis kopen als belegging of bijvoorbeeld voor een kind, betalen vanaf 1 januari volgend jaar 8 procent belasting. Nog geen 5 procent van de 180 ondervraagde notarissen heeft vragen gekregen over het naar voren halen van de overdracht.

Bellen met notaris of de verkoper

Op de maximale NHG-hypotheek van 310.000 euro bedraagt de besparing bij een overdracht na 1 januari 6.200 euro. Of de starters die bellen met de notaris ook al iets geregeld hebben met de verkoper van de woning is niet bekend. Zonder hun instemming kan een notaris weinig betekenen.

Geen algemene vreugde

Het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor jonge starters kan niet overal op applaus rekenen. De nieuwe beroepsorganisatie van financieel planners en adviseurs (VFBO) noemde het al ‘willekeurige leeftijdsdiscriminatie’. Woningcorporaties waarschuwden dat differentiatie in de belasting het einde kan betekenen van succesvolle terugkoopregelingen als Koopgarant en Koopstart.

Brom: AMWeb