De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen blijft in oktober met 101% net boven de kritieke grens. In september was sprake van een lichte stijging en in oktober krabbelde de rente verder op. Dat positieve effect werd tenietgedaan door slechte resultaten op de financiële markten in vooral Amerika en Duitsland. Dat leidt Aon af uit de maandelijke Pensioenthermometer.

Gemiddelde krijgt een dreun

De beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, was eind oktober 104%. Dat is lager dan het wettelijk vereiste minimum van 104,3%.

Aon verwacht dat de beleidsdekkingsgraad komende maanden verder zakt. De hogere dekkingsgraden van de tweede helft van 2018 worden dan niet meer meegewogen voor het gemiddelde. De actuele gemiddelde dekkingsgraad van 101% versterkt dit effect, aldus het adviesbedrijf.

CEO Driessen verwacht snel duidelijkheid

Frank Driessen, CEO van Aon Pension & Retirement, verwacht dat de politiek komende maand helderheid verschaft over het wel of niet voorkomen van herstelkortingen. “Er moet snel een bevredigende oplossing komen voor de kortingsdreiging, want het maatschappelijke belang is erg groot.”

Tegelijkertijd is hij kritisch op de achterdeurtjes die nu door de pensioenfondsen, minister Koolmees (Sociale Zaken) en De Nederlandsche Bank worden gezocht om kortingen koste wat het kost tegen te gaan. “Het blijft opmerkelijk dat er op de valreep aanpassingen worden gedaan, terwijl het mechanisme van wanneer en hoeveel kortingen gegeven worden al jaren bekend is,” zegt Driessen.

Bron: AMWeb