Achmea houdt sinds 2019 bij wat Nederlanders doen om hun woning klimaatbestendig te maken en of ze weten hoe dat moet. Het grootste deel van de ondervraagden, 94 procent, heeft geen idee wat ze moeten doen. Terwijl twee op de drie het onderwerp wel degelijk belangrijk vindt. Een derde van de ondervraagden onderneemt wel actie, zoals het planten van meer groen en het aanpakken van de isolatie, maar legt niet direct de link met klimaatbestendigheid.

‘Uitslag baart zorgen’

“De uitslag van het onderzoek baart ons zorgen”, zegt Delfos. Uit het onderzoek blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders zich weinig tot geen zorgen maakt over hun woning door het veranderde klimaat. “Dit komt doordat zij al maatregelen hebben getroffen of denken nog genoeg tijd te hebben om maatregelen te treffen, maar in een aantal gevallen ook omdat men denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen”, vervolgt Delfos.

Rol voor overheid, maar ook verzekeraars

Een groot deel van de ondervraagden zegt zelfs nog nooit geïnformeerd te zijn over de mogelijkheden. De meeste respondenten verwachten deze informatie van de overheid. Maar ook voor verhuurders, energieleveranciers, waterschappen en verzekeraars is hier een rol weggelegd. “Wij zien zeker ook een rol voor onszelf om kennis te delen, advies te geven aan onze klanten over de eenvoudige, maar effectieve maatregelen die zij kunnen nemen. Overheid, burgers en bedrijven kunnen en moeten hier meer gezamenlijk in optrekken”, aldus de verzekeraar.

250 euro voor verduurzaming

Syntrus Achmea Hypotheken kondigde eerder deze week aan klanten financieel te gaan ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning. Wie via Centraal Beheer investeert in zonnepanelen of isolatiemaatregelen ontvangt een bijdrage van 250 euro. Daarnaast hebben Centraal Beheer en Interpolis recent de opstal- en inboedelverzekeringen uitgebreid met overstromingsdekking.

Bron: AMWeb