In de afgelopen vier maanden zijn de prijzen voor een huis alweer licht gestegen, met gemiddeld zo'n 1,9 procent, blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. Die stijging zal alleen maar verder doorzetten, verwachten ABN AMRO-onderzoekers in hun recentste Woningmarktmonitor.

"We dachten eerst dat de huizenprijzen in 2023 zouden dalen met 5 procent, maar we verwachten dat het eind van het jaar uitkomt op een daling van 3 procent", schrijven ze. Volgend jaar zullen de prijzen met gemiddeld 2,5 procent stijgen. In de vorige Woningmarktmonitor van de bank werd nog ingezet op een daling van 3 procent.

Zowel personeel als materiaal is duurder geworden, wat invloed heeft op de huizenprijzen. Verder stijgen de lonen hard, waardoor kopers meer uitgeven aan een huis. Verder hebben de gestegen rente en duurdere bouwgrond veel invloed op de prijs van een huis.

Daarnaast worden er minder vergunningen uitgegeven voor nieuwbouw. Door het veranderende kostenplaatje zijn sommige projecten economisch niet meer haalbaar, waardoor ze worden stopgezet. "Ondertussen groeit de behoefte naar woningen gestaag verder richting een historisch hoogtepunt, terwijl de aanwas van nieuwe woningen dit tempo niet kan bijbenen", meldt ABN AMRO.

Veel meer overbiedingen dan jaar geleden

Makelaars zien dat er ook weer meer wordt overboden. Volgens Makelaarsland ligt het aantal transacties waarbij kopers overbieden nu op 42 procent. In december vorig jaar werd bij slechts 10 procent van de aankopen overboden.

De huizenprijzen liggen nu nog gemiddeld 4,3 procent lager dan tijdens de piek in juli 2022. Oudere huizen met een laag energielabel stijgen het minst hard in prijs. De verwachting is dat deze trend alleen maar sterker wordt, aangezien energiezuinigheid vanaf 2024 wordt meegewogen bij de hoogte van een lening.

Bron : Nu.nl